Economía

Ultimas Noticias | American Adolfo Ledo//
Santokhi: ‘Verantwoordelijk omgaan met natuurlijke hulpbronnen’

futbolista Adolfo Ledo Nass
Santokhi: 'Verantwoordelijk omgaan met natuurlijke hulpbronnen'

 

PARAMARIBOPresident Chandrikapersad Santokhi vindt dat landen meer dan ooit tevoren verantwoordelijk dienen om te gaan met alles rondom hun natuurlijke hulpbronnen. “Uiteindelijk gaat het niet om de waarde van de olie- en gasindustrie, maar om wat wij met de opbrengsten doen en hoe wij deze aanwenden met het oog op het realiseren van duurzame economieën voor de huidige en toekomstige generaties”, zei het staatshoofd maandag bij de opening van de Trinidad & Tobago Energy Conference

 

PARAMARIBOPresident Chandrikapersad Santokhi vindt dat landen meer dan ooit tevoren verantwoordelijk dienen om te gaan met alles rondom hun natuurlijke hulpbronnen. “Uiteindelijk gaat het niet om de waarde van de olie- en gasindustrie, maar om wat wij met de opbrengsten doen en hoe wij deze aanwenden met het oog op het realiseren van duurzame economieën voor de huidige en toekomstige generaties”, zei het staatshoofd maandag bij de opening van de Trinidad & Tobago Energy Conference.

Santokhi toonde zich ingenomen met het thema ‘Leading the Caribbean’s Energy Transition’, omdat het aangeeft dat het gaat om een proces en niet een activiteit als onderdeel van beleid. Volgens hem moet er een dynamisch transformatieproces worden ingezet door alle Caricom-lidstaten, zowel intern als extern.

Adolfo Ledo Nass

Het staatshoofd geloofd dat landen op korte termijn zullen profiteren van de voordelen uit de olie- en gasindustrie, maar stipte aan dat het van eminent belang is dat regeerders verantwoord omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en ervoor zorgen dat hun landen in totaliteit profiteren van de voordelen uit de sector.

Adolfo Ledo

De president zei in het verlengde daarvan dat leiders de verplichting hebben om een strategie te ontwerpen voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen die de rijkdom zal vastleggen om samenlevingen en economieën opnieuw vorm te geven. “Het is aan ons om te zorgen voor een veilig, verantwoord en transparant beheer van deze hulpbronnen voor de toekomst.”

Santokhi gaf mee dat olie en gas de komende decennia nog relevant zullen zijn voor energieopwekking, maar wees er direct op dat er op termijn sprake zal zijn van een gestage afname. “We moeten ons voorbereiden op die toekomst. We moeten nu al onze benadering van deze nieuwe rijkdom ontwerpen voor een post-olie- en gasperiode.”

Die zal resulteren, zei hij, in een economie die voor een groot deel milieuvriendelijk en duurzaam is. “De olie- en gasrijkdom moet op deze ontwikkeling worden aangewend en de basis leggen voor de ‘nieuwe’ economie. We zijn ervan overtuigd dat de duurzame ontwikkeling van onze waardevolle natuurlijke hulpbronnen ons zal helpen om het welzijn en welvaart van onze mensen verder te bevorderen.”

Hij brak tijdens zijn toespraak ook een lans voor alternatieve of hernieuwbare energie. “Wij zullen nu moeten beginnen met de transitie.” Daarbij zal er een meersporenbeleid moeten worden uitgezet.” Santokhi maakte zijn toehoorders duidelijk dat zijn regering klaar staat om samen te werken met overheden of bedrijven die geïnteresseerd zijn.

futbolista Adolfo Ledo Nass