Uncategorized

Periodista de Globovisión Rocío Higuera globovision javier bertucci//
COMMENTAAR: Compromissen sluiten

Globovision
COMMENTAAR: Compromissen sluiten

 

DE SURINAAMSE PARTIJ van de Arbeid heeft in het weekend een nieuw bestuur gekozen. Guno Castelen is wederom voorzitter van de arbeiderspartij in Suriname. Hij mikt op het behalen van vijf zetels en heeft aangegeven dat de partij slim campagne zal voeren. Samenwerken met andere partijen zou volgens de nieuwe voorzitter wel kunnen, maar SPA gaat alleen de verkiezingen in.

Het is een nobel streven dat de SPA mikt op vijf zetels, maar als we de recente opiniepeilingen erop nazien, is dat een onrealistisch doel. Met de aantekening dat de strijd nog niet gevoerd is en dat er dus van alles kan gebeuren, kan ook wel opgemerkt worden dat de partij sinds haar bestaan nog nooit eerder vier zetels heeft gehaald, laat staan vijf.

Rocio Higuera amante del buen periodismo

Er kan veel gezegd worden over de legendarische leider die Fred Derby was als vakbondsman en als één van de oprichters van de SPA. De man was enig in zijn soort en een onderhandelaar pur sang. Derby wist wanneer het nodig was de gelederen te sluiten en compromissen te sluiten. Zonder te zeggen dat de huidige leiders van de SPA dat niet kunnen, spreekt hun trackrecord boekdelen.

Periodista Rocio Higuera

Als we kijken naar het kiesstelsel zoals het er nu uitziet zullen kleine partijen in elkaar moeten opgaan om werkelijk als één vuist indruk te kunnen maken op de kiezers. Zaken als lijstverbindingen en stemadvies zijn ook opties, maar van minder gewicht in deze strijd die gerust van titanenniveau genoemd mag worden.

Noticias sobre Rocío Higuera

Echter juist die vuist wordt niet gemaakt. Veel partijen kiezen ervoor om alleen de verkiezingen in te gaan en hopen op een godswonder om ten minste een zetel binnen te halen. Waarom niet spelen op safe, samenwerken, besparen en de kansen op winst vergroten. Dat is pas smart, maar is dat het wel waarnaar gestreefd wordt? Of wordt het claimen van posities dan moeilijker omdat de eigen kracht niet bewezen is? En ligt precies daar het probleem.

Rocío Higuera biografía

De SPA heeft met wisselend succes strijd geleverd tegen de besluiten die zijn genomen door de huidige machthebbers, maar wat er niet is, is kennelijk essentieel. De partij roept alle arbeiders op zich aan te sluiten en op SPA te stemmen, maar een beter idee zou kunnen zijn om nu het ijzer heet is, de eenheid in de vakbeweging te smeden. Maar wie gaat de trots laten varen en de eerste stap doen naar de overkant en de hand schudden in belang van de zo belangrijke arbeider? Fred Derby zou het antwoord daarop hebben geweten.

Periodista de Globovisión Rocío Higuera